Uutisia Martinkosken seurakunnasta

Vaalenapunaiset Callunat lumen alla.

Seurakunnan toiminta koronapandemian leviämisvaiheen aikana, päivitetty 8.4.

12.3.2020 19.20

Koronan vuoksi säädetyt kokoontumisrajoitukset pysyvät tiukkoina Varsinais-Suomen alueella. Rajoitukset ovat voimassa tällä tietoa 22.5.2021 asti.

Yleiset rajoitukset

• Seurakunnan tiloja ei vuokrata eikä mitään tapahtumia järjestetä.
  • Pienryhmät ja kerhot ovat tauolla.
  • Jumalanpalvelukset järjestetään ilman läsnä olevaa seurakuntaa.
  • Kirkkoherranvirasto palvelee vain puhelimitse ja sähköpostin välityksellä.
  • Diakoniatoimisto palvelee ajanvarauksella. Välttämättömissä kohtaamisissa on kaikkien osapuolien käytettävä kasvomaskia tai visiiriä. Kahden metrin turvaväli on pyrittävä pitämään.
  • Kaikissa kohtaamisissa (hautausmaalla ym.) on pidettävä vähintään kahden metrin turvaväli.
  • Välttämättömien toimitusten (esim. vainajan tuonti kappeliin, siunaustilaisuus) yhteydessä on käytettävä kasvomaskia tai visiiriä ja turvaväleistä on huolehdittava mahdollisuuksien mukaan.
  • Kaikki kohtaamiset on pyrittävä pitämään mahdollisimman vähissä.

Jumalanpalvelukset

Oman seurakunnan jumalanpalvelus pidetään kirkossa ilman läsnäolevaa seurakuntaa. Jumalanpalvelukset Marttilan kirkosta striimataan seurakunnan YouTube-kanavalle, mistä niitä voi turvallisesti seurata kotoa käsin. Muutamina pyhinä jumalanpalvelus kuvataan etukäteen Kosken kirkosta tai kappelista.

Myös Ylen kanavilta voi seurata televisio- tai radiojumalanpalvelusta verkon välityksellä. Linkit jumalanpalveluksiin löydät etusivulta.

Ehtoollinen

Molemmissa kirkoissa tarjotaan mahdollisuus osallistua ehtoollisenviettoon n. kerran kuukaudessa. Paikan päälle voi tulla kerrallaan 6 seurakuntalaista. Tarvittaessa ehtoollishetkiä järjestetään useampi peräkkäin. Noudatamme hyvää hygieniaa ja pidämme huolta turvaetäisyyksistä.

Siunaustilaisuudet

Siunaukset toimitetaan haudalla tai kirkossa. Pienet kappelitilat eivät ole käytössä, koska niissä riittävää turvaväliä on mahdoton taata. Pappi ja kanttori eivät osallistu muistotilaisuuksiin.

Tuomiokapitulin ja Varsinais-Suomen sairanhoitopiirin antaman suosituksen mukaan sisätiloissa on voimassa kuuden henkilön kokoontumisrajoitus. Pappia, kanttoria ja suntiota ei siunaustilaisuudessa tarvitse laskea mukaan tähän kuuteen henkeen. Mikäli aivan vainajan lähipiiriin kuuluu enemmän kuin kuusi henkilöä, voidaan rajoituksista hieman joustaa sielunhoidollisista syistä, mutta rajoitusten ylittämisessä on syytä käyttää tarkkaa harkintaa.

Seurakunnan tiloja ei vuokrata muistotilaisuuksiin maaliskuun koronasulkutilan aikana.

Kasteet ja vihkimiset

Kaste tai vihkiminen voidaan toimittaa kirkoissa tai seurakuntataloilla. Koronaepidemian leviämisvaiheen aikana seurakunnan papit eivät tee kotikasteita. Edellä mainittu väkimäärärajoitus koskee myös kasteita ja vihkimisiä seurakunnan tiloissa. Seurakunnan tiloja ei vuokrata kastekahveihin tai hääjuhliin maaliskuun koronasulkutilan aikana.

Kasteen toimittamiselle ei seurakunnan puolelta ole aikarajaa. Digi- ja väestötietovirasto (DVV, ent. maistraatti) toivoo, että lapsen nimi rekisteröitäisiin kolmen kuukauden kuluessa syntymästä. Poikkeusolojen aikana lapsen nimitiedon voi toimittaa DVV:lle tässä määräajassa, jotta hänet liitetään väestörekisteriin ja hän saa Kela-kortin, ja siirtää kasteen toimittamista myöhempään, koronavapaaseen ajankohtaan. Kirkkoherranvirastosta saat lisätietoja asiasta.

Diakonia: ruoka- ja keskusteluapua

Seurakuntamme diakonit päivystävät Marttilassa ajanvarauksella keskiviikkoisin klo 10-12 ja Koskella torstaisin klo 10-12. Soitathan ystävällisesti aina ennen vastaanotolle saapumista! Heihin saat yhteyden myös puhelimitse tai sähköpostilla: p. 044 744 3212 ja 044 474 3412. Sähköpostia voit lähettää diakoneille osoitteisiin annika.kivilahti(a)evl.fi tai tiina.orre(a)evl.fi.

Diakonien kanssa voit purkaa korona-ahdistusta, jakaa huolesi ja murheesi, pohtia iloisia asioita tai ihan vain jutustella siitä, miten menee. Voit myös ilmoittautua vapaaehtoistyöhön, jos se puhuttelee sinua. Puhelimessa voit ilmoittaa diakoneille avun tarpeesi, ja he järjestävät yhdessä kunnan ja muiden toimijoiden yhteisen avustusringin kautta avun perille.

Kirkkoherranvirasto

Virasto palvelee puhelimitse ma-to klo 9-12 ja 13-16. Perjantaisin virasto on suljettu. Asiointi toimipisteissä ei ole tällä hetkellä mahdollista. Voit myös jättää viestin puhelinvastaajaan, lähettää tekstiviestin tai sähköpostia, niin virastosta ollaan sinuun yhteydessä. Tarkista poikkeusaukioloajat välilehdeltä Info ja asiointi. Yhteystiedot: p. 044 474 3414, martinkosken.seurakunta(a)evl.fi

Yleisiä ohjeita

Epidemia-aikana emme kättele, ystävällinen nyökkäys ajaa saman asian. Jos tunnet olosi vähääkään sairaaksi, älä osallistu toimituksiin! Toivomme, että toimituksiin osallistuvat pitävät suositellun kahden metrin etäisyyden toisiinsa, huolehtivat hyvästä käsihygieniasta ja oikeasta yskimistavasta. Ohjeita voit tarkastella Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitoksen (THL) sivuilta, www.thl.fi. Käsidesiä on hyvä käyttää aina, kun tulet julkiseen tilaan ja myös poistuessasi sieltä. Vahva maskisuositus on voimassa kaikissa seurakunnan tilaisuuksissa, myös ulkona.