Uutisia Martinkosken seurakunnasta

Seurakunnan toiminta koronasyksynä

12.3.2020 19.20

Martinkosken seurakunnassa saamme iloksemme vielä kutsua kirkkokansaa paikan päälle jumalanpalveluksiin. Huomioithan, että Varsinais-Suomi on nyt koronaepidemian kiihtymisvaiheessa ja maskisuositus koskee myös kaikkia seurakunnan tilaisuuksia.

Jumalanpalvelukset

Oman seurakunnan jumalanpalvelus pidetään kirkoissa perinteiseen tapaan. Yhteislaulun suhteen olemme tarkkana sisätiloissa, koska sen on todettu lisäävän koronaviruksen tartuntariskiä. Veisaamme yhdessä vain kaksi säkeistöä muutamasta virrestä.

Riskiryhmiin kuuluvien on edelleen syytä harkita tarkkaan, osallistuvatko he jumalanpalvelukseen. Ylen kanavilta voi seurata televisio- tai radiojumalanpalvelusta verkon välityksellä etusivulla olevien linkkien kautta. Seurakunnan YouTube-kanavalle on jo kertynyt mukavasti jumalanpalvelusvideoita, hartauksia ja musiikkitallenteita keväältä, joita voi katsella.

Siunaustilaisuudet

Siunaukset toimitetaan haudalla tai kirkossa. Pienet kappelitilat eivät ole käytössä, koska niissä riittävää turvaväliä on mahdoton taata. Pappi ja kanttori eivät osallistu muistotilaisuuksiin syksyn aikana. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin 13.10. antaman suosituksen mukaan yli 20 hengen yksityistilaisuuksia sisätiloissa ei tulisi järjestää. Muistotilaisuuksiin seurakunnan tiloissa voi siis suosituksen mukaan osallistua korkeintaan 20 henkilöä.

Kasteet ja vihkimiset

Kaste tai vihkiminen voidaan toimittaa kirkoissa tai seurakuntataloilla. Syksyn aikana seurakunnan papit eivät tee kotikasteita. Edellä mainittu väkimäärärajoitus koskee myös kaste- ja hääjuhlia seurakunnan tiloissa.

Kasteen toimittamiselle ei seurakunnan puolelta ole aikarajaa. Digi- ja väestötietovirasto (DVV, ent. maistraatti) toivoo, että lapsen nimi rekisteröitäisiin kolmen kuukauden kuluessa syntymästä. Poikkeusolojen aikana lapsen nimitiedon voi toimittaa DVV:lle tässä määräajassa, jotta hänet liitetään väestörekisteriin ja hän saa Kela-kortin, ja siirtää kasteen toimittamista myöhempään, koronavapaaseen ajankohtaan. Kirkkoherranvirastosta saat lisätietoja asiasta.

Diakonia: ruoka- ja keskusteluapua

Seurakuntamme diakonit päivystävät Marttilassa keskiviikkoisin klo 10-12 ja Koskella torstaisin klo 10-12. Heihin saat yhteyden myös puhelimitse tai sähköpostilla: p. 044 744 3212 ja 044 474 3412. Sähköpostia voit lähettää diakoneille osoitteisiin annika.kivilahti(a)evl.fi tai tiina.orre(a)evl.fi.

Diakonien kanssa voit purkaa korona-ahdistusta, jakaa huolesi ja murheesi, pohtia iloisia asioita tai ihan vain jutustella siitä, miten menee. Voit myös ilmoittautua vapaaehtoistyöhön, jos se puhuttelee sinua. Puhelimessa voit ilmoittaa diakoneille avun tarpeesi, ja he järjestävät yhdessä kunnan ja muiden toimijoiden yhteisen avustusringin kautta avun perille.

Kirkkoherranvirasto

Virasto palvelee puhelimitse ma-ti klo 9-12 ja ke-to klo 13-16. Toimipiste on auki Marttilassa maanantaisin ja keskiviikkoisin, Koskella tiistaisin ja torstaisin. Perjantaisin virasto on suljettu. Toivomme, että asioit ensisijaisesti puhelimitse tai sähköpostin välityksellä. Voit myös jättää viestin puhelinvastaajaan tai lähettää tekstiviestin, niin virastosta ollaan sinuun yhteydessä. Yhteystiedot: p. 044 474 3414, martinkosken.seurakunta(a)evl.fi

Yleisiä ohjeita

Epidemia-aikana emme kättele, ystävällinen nyökkäys ajaa saman asian. Jos tunnet olosi vähääkään sairaaksi, älä osallistu toimituksiin tai jumalanpalveluksiin! Toivomme, että toimituksiin osallistuvat pitävät suositellun kahden metrin etäisyyden toisiinsa, huolehtivat hyvästä käsihygieniasta ja oikeasta yskimistavasta. Ohjeita voit tarkastella Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitoksen (THL) sivuilta, www.thl.fi. Käsidesiä on hyvä käyttää aina, kun tulet julkiseen tilaan ja myös poistuessasi sieltä. Maskisuositus on voimassa myös kaikissa seurakunnan tilaisuuksissa.