Uutisia Martinkosken seurakunnasta

Seurakunnan toiminta poikkeusoloissa

12.3.2020 19.20

Martinkosken seurakunnassa voimme kutsua kirkkokansaa paikan päälle jumalanpalveluksiin jälleen kesäkuun alusta. Edelleen on kuitenkin tärkeää tiedostaa riskitekijät ja huolehtia hyvästä hygieniasta ja turvavälien pitämisestä.

Jumalanpalvelukset

Oman seurakunnan jumalanpalvelus pidetään kesäkuun alusta kirkoissa perinteiseen tapaan, mutta korkeintaan 50 hengen voimin. Yhteislaulusta joudumme luopumaan sisätiloissa, koska sen on todettu lisäävän koronaviruksen tartuntariskiä. Kesän aikana on kuitenkin tarkoitus pitää jumalanpalveluksia myös ulkosalla, missä laulamiseenkin on annettu lupa! Riskiryhmiin kuuluvien on edelleen syytä harkita tarkkaan, osallistuvatko he jumalanpalvelukseen. Ylen kanavilta voi seurata televisio- tai radiojumalanpalvelusta verkon välityksellä etusivulla olevien linkkien kautta. Seurakunnan YouTube-kanavalle on jo kertynyt mukavasti jumalanpalvelusvideoita, hartauksia ja musiikkitallenteita, joita voi katsella. Omista videoinneista pidetään nyt vähän taukoa.

Siunaustilaisuudet

Vaikka lievennyksiä kokoontumisrajoituksiin onkin saatu, siunaukset pyritään silti toimittamaan pääsääntöisesti haudalla. Sama 50 hengen rajoitus pätee myös saattoväkeen. Pappia, kanttoria ja suntiota ei tarvitse laskea mukaan tähän lukuun. Kirkkoneuvoston on päättänyt, että seurakunnan tiloja ei vuokrata muistotilaisuuksiin ennen syyskuun alkua. Pappi ja kanttori osallistuvat muistotilaisuuksiin pyydettäessä, mutta oman harkintansa mukaan.

Kasteet ja vihkimiset

Kaste tai vihkiminen voidaan toimittaa seurakunnan kirkoissa 50 henkilön kokoontumisrajoitus huomioiden. Pappia, kanttoria ja suntiota ei lasketa mukaan tähän lukuun. Juhlakahveja varten vuokraamme seurakunnan tiloja tällä tietoa vasta syyskuun alusta alkaen.

Kasteen toimittamiselle ei seurakunnan puolelta ole aikarajaa. Digi- ja väestötietovirasto (DVV, ent. maistraatti) toivoo, että lapsen nimi rekisteröitäisiin kolmen kuukauden kuluessa syntymästä. Poikkeusolojen aikana lapsen nimitiedon voi toimittaa DVV:lle tässä määräajassa, jotta hänet liitetään väestörekisteriin ja hän saa Kela-kortin, ja siirtää kasteen toimittamista myöhempään, koronavapaaseen ajankohtaan. Kirkkoherranvirastosta saat lisätietoja asiasta.

Diakonia: ruoka- ja keskusteluapua

Seurakuntamme diakoneihin saat yhteyden puhelimitse tai sähköpostilla. He päivystävät arkipäivisin klo 9-18 numeroissa 044 744 3212 ja 044 474 3412. Sähköpostia voit lähettää heille osoitteisiin annika.kivilahti(a)evl.fi tai tiina.orre(a)evl.fi. Heidän kanssaan voit purkaa korona-ahdistusta, jakaa huolesi ja murheesi, pohtia iloisia asioita tai ihan vain jutustella siitä, miten menee. Poikkeusaikana kotikäyntejä ei tehdä. Puhelimessa voit kuitenkin ilmoittaa diakoneille avun tarpeesi, ja he järjestävät yhdessä kunnan ja muiden toimijoiden yhteisen avustusringin kautta avun perille.

Kirkkoherranvirasto

Virasto palvelee ainoastaan puhelimitse tai sähköpostin välityksellä elokuun loppuun asti. Virastosta pyritään vastaamaan puheluihin mahdollisuuksien mukaan ma-ke klo 9-15. Voit myös jättää viestin puhelinvastaajaan tai lähettää tekstiviestin, niin virastosta ollaan sinuun yhteydessä. Yhteystiedot: p. 044 474 3414, martinkosken.seurakunta(a)evl.fi

Yleisiä ohjeita

Epidemia-aikana emme kättele, ystävällinen nyökkäys ajaa saman asian. Jos tunnet olosi vähääkään sairaaksi, älä osallistu toimituksiin tai jumalanpalveluksiin! Toivomme, että toimituksiin osallistuvat pitävät suositellun kahden metrin etäisyyden toisiinsa ja huolehtivat hyvästä käsihygieniasta. Muistathan kaikissa julkisissa tiloissa hyvän käsihygienian ja oikean tavan yskiä. Ohjeita voit tarkastella Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitoksen (THL) sivuilta, www.thl.fi. Käsidesiä on hyvä käyttää aina, kun tulet julkiseen tilaan ja myös poistuessasi sieltä.