Uutisia Martinkosken seurakunnasta

Seurakunnan toiminta poikkeusoloissa

12.3.2020 19.20

Martinkosken seurakunnassa pidetään taukoa kaikista tilaisuuksista toukokuun loppuun asti. Päätös noudattaa valtiovallan ja piispojen 16.3. antamia linjauksia ja sillä pyritään hillitsemään koronaviruksen leviämistä ja suojelemaan riskiryhmiä.

Seurakunnassa on tehty päätös perua kaikki ihmisiä yhteen kokoava toiminta toukokuun loppuun asti valtiovallan ja piispojen ohjeistuksen mukaisesti.

Jumalanpalvelukset

Oman seurakunnannjumalanpalvelus pidetään juka sunnuntai ja muina kirkollisina juhlapyhinä, mutta ilman kirkkokansaa. Jumalanpalvelus taltioidaan ja lähetetään myöhemmin seurakunnan verkkosivuilla ja Facebookissa äänitallenteena. Pääsiäisajan jumalanpalveluksia myös videoidaan. Ylen kanavilta valtakunnallista televisio- tai radiojumalanpalvelusta voi seurata verkon välityksellä etusivulla olevien linkkien kautta.

Kirkot hiljentymistä varten

Martinkosken kirkot Koskella ja Marttilassa ovat avoinna, Jos haluat tulla kirkkoon hiljentymään, rukoilemaan, sytyttämään kynttilän tai katselemaan kirkkotaidetta. Paikalla on aina myös seurakunnan työntekijä, jonka kanssa voit halutessasi jakaa ajatuksia. Avointen ovien ajankohdat näet etusivun uutisnostosta.

Siunaustilaisuudet

Poikkeusaikana siunaukset toimitetaan pääsääntöisesti ulkona: haudalla tai muussa sopivassa paikassa hautausmaalla. Siunauksiin osallistuva väkimäärä tulisi rajata kymmeneen henkilöön. Tästä voidaan tapauskohtaisesti kuitenkin poiketa, jos vainajan aivan lähimpiä omaisia on enemmän. Pappia, kanttoria ja suntiota ei tarvitse laskea mukaan tähän lukuun.

Muistotilaisuutta ei tällä hetkellä voi järjestää seurakunnan tiloissa. Pyydämme harkitsemaan mahdollisuutta järjestää muistotilaisuus laajemmalle saattojoukolle myöhemmin sitten, kun kokoontumisrajoitteita on voitu purkaa.

Kasteet ja vihkimiset

Kaste tai vihkiminen voidaan toimittaa seurakunnan tiloissa, mutta tilaisuuksiin osallistuvien määrästä piispoilta on tullut tiukka rajaus: juhlaväkeä saa olla paikalla korkeintaan kymmenen henkilöä. Pappia, kanttoria ja suntiota ei lasketa mukaan tähän lukuun. Toimitus on aina maksuton.

Kasteen toimittamiselle ei seurakunnan puolelta ole aikarajaa. Digi- ja väestötietovirasto (DVV, ent. maistraatti) toivoo, että lapsen nimi rekisteröitäisiin kolmen kuukauden kuluessa syntymästä. Poikkeusolojen aikana lapsen nimitiedon voi toimittaa DVV:lle tässä määräajassa, jotta hänet liitetään väestörekisteriin ja hän saa Kela-kortin, ja siirtää kasteen toimittamista myöhempään, koronavapaaseen ajankohtaan. Kirkkoherranvirastosta saat lisätietoja asiasta.

Seurakunnan tilat

Annettujen kokoontumisrajoitusten vuoksi seurakunnan tiloja ei vuokrata perhejuhliin, kuten kastekahveihin, muistotilaisuuksiin tai syntymäpäiväjuhliin. Seurakuntasaleissa voi kuitenkin järjestää pelkän toimituksen (kasteen tai vihkimisen). Tällöin tilasta ei peritä vuokraa.

Diakonia: ruoka- ja keskusteluapua

Seurakuntamme diakoneihin saat yhteyden puhelimitse tai sähköpostilla. He päivystävät arkipäivisin klo 9-18 numeroissa 044 744 3212 ja 044 474 3412. Sähköpostia voit lähettää heille osoitteisiin annika.kivilahti(a)evl.fi tai tiina.orre(a)evl.fi. Heidän kanssaan voit purkaa korona-ahdistusta, jakaa huolesi ja murheesi, pohtia iloisia asioita tai ihan vain jutustella siitä, miten menee. Poikkeusaikana kotikäyntejä ei tehdä. Puhelimessa voit kuitenkin ilmoittaa diakoneille avun tarpeesi, ja he järjestävät yhdessä kunnan ja muiden toimijoiden yhteisen avustusringin kautta avun perille.

Kirkkoherranvirasto

Virasto palvelee toistaiseksi ainoastaan puhelimitse tai sähköpostin välityksellä. Virastosta pyritään vastaamaan puheluihin mahdollisuuksien mukaan ma-ke klo 9-15. Voit myös jättää viestin puhelinvastaajaan tai lähettää tekstiviestin, niin virastosta ollaan sinuun yhteydessä. Yhteystiedot: p. 044 474 3414, martinkosken.seurakunta(a)evl.fi

Yleisiä ohjeita

Epidemia-aikana emme kättele, ystävällinen nyökkäys ajaa saman asian. Jos tunnet olosi vähääkään sairaaksi, älä osallistu toimituksiin! Toivomme, että toimituksiin osallistuvat pitävät suositellun kahden metrin etäisyyden toisiinsa ja huolehtivat hyvästä käsihygieniasta. Muistathan kaikissa julkisissa tiloissa hyvän käsihygienian ja oikean tavan yskiä. Ohjeita voit tarkastella Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitoksen (THL) sivuilta, www.thl.fi. Käsidesiä on hyvä käyttää aina, kun tulet julkiseen tilaan ja myös poistuessasi sieltä.